הלכה יומית: א' טבת « הקודם | הבא »
נר שכָבָה, מצב הנר בשעת ההדלקה, כיבוי הנרות, ברכת הרואה
הרב אהוד אחיטובמצוות נר חנוכה מתקיימת מיד בהדלקת הנר, ואף אם הנר כבה לאחר מכן, כגון שמישהו נתקל בחנוכייה והפיל אותה - יצא המדליק ידי חובה. וזהו מה שאמרו חכמים: "הדלקה עושה מצווה". וכתבו אחרונים, שאף שהמדליק יצא ידי חובת המצווה, ראוי שידליק שוב את הנר כדי לפרסם את הנס.
בשעת הדלקת הנר עליו להיות ראוי לדלוק חצי שעה, ולכן בשעת הדלקתו, צריך לשים לב שיש בו מספיק שמן. חייל שהדליק נרות והתברר שבשעת ההדלקה לא היה בהם מספיק שמן כדי שהנר ידלוק חצי שעה, צריך לכבות את הנרות, להוסיף שמן ולחזור ולהדליק את הנרות כראוי. אך לא יברך שוב, כי יש חולקים על דין זה, וסוברים שאין צורך שהנר יהיה ראוי לדלוק חצי שעה; ואף שאין הלכה כדבריהם, לעניין הברכה חוששים לדעתם, שכן כלל גדול בידינו: 'ספק ברכות להקל'.
יש להניח את הנרות במקום שהרוח לא תכבה אותם במשך חצי שעה. ואם הנרות הודלקו במקום שיש בו רוח, והם כבו מהרוח, יש לחזור ולהדליקם, אך אין לברך שוב על הדלקתם. בשעת הצורך, מותר לכבות את נרות החנוכה לאחר שדלקו חצי שעה, כיוון שהמצווה כבר התקיימה.
חייל הנמצא במקום שאינו יכול להדליק נרות חנוכה, והוא עתיד לשהות במקום זה כל הלילה, וגם אין מדליקים עבורו נרות בביתו או בבסיס - אם הוא רואה נרות חנוכה דולקים, עליו לברך בשעה ראייתם "שעשה ניסים לאבותינו". ואם דבר זה אירע בלילה הראשון, יברך גם "שהחיינו". יש לברך על ראיית נרות חנוכה, גם אם רואים אותם בעזרת משקפת.