שליח ציבור

השאלה: אני חילוני הנמצא בשנת אבל על אבי. אני מתפלל באופן קבוע 3 תפילות ביום. כמובן, שיש פה ושם פספוסים. לאחרונה בימי חול בתפילות מנחה אני מתבקש לעלות כשליח ציבור גם מכיוון שיש לי חיוב וגם מפני שאני קורא בצורה יפה ומדוייקת. מדי פעם יוצא לי לסוע בשבת. לרוב, מטרת הנסיעה היא ביקור של אימי, הגרה בעיר אחרת והיום היחיד שאני יכול לבקרה הוא בשבת. אני חוזר ומציין שאני משמש ש"צ רק בימי חול. מה הדין?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 8:14:10 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הצבור יכול לדרוש שהש"ץ יהיה נקי לגמרי, אמנם הנסיעות שלך כפי הנאמר הן לכבוד אם, אבל כידוע שאין מצוה דוחה מצוה, ובייחוד כבוד אם איננה דוחה לא תעשה ועשה של שבת שהיא ברית בין הקב"ה וישראל, וברור לי שאפשר למצוא עוד זמנים לבקר (שישי, מוצ"ש). בכל אופן המעשה נעשה לא להכעיס אלא להבנתך הדבר מותר בגלל כיבוד אם. אבל הציבור יכול לדרוש שהם רוצים אדם שאין בו פגם.
על כן נראה לי שאם לא תיסע בשבתות יהיה בזה נחת רוח גדול לאביך ע"ה, וכן שכר לאמך, וגם הציבור יהנה ממך.