מצוות שילוח הקן

השאלה:

במרפסת הבית קיננה יונה ורציתי להשאירה, היש חיוב לשלח את האֵם גם אם איני מעוניין בביצים ובאפרוחים?

התשובה

הרב דוד אייגנר | תמוז תשע"ב

כיוון שבעלי הבית רצו בקן, והקן הוא בביתם, זכו בביצים שבקן (כשהאם עזבה את הביצים בפעם הראשונה). על כן במקרה כזה אין חובת שילוח הקן, כיוון שחובת שילוח הקן הוא רק בביצים שאינן ברשותו של אדם.

אמנם במקרה שבו  לפני הטלת הביצים גילה בעל הבית את דעתו שאינו מעוניין בהן, היה מקום לומר שלא קנה אותן (עיין 'מנחת שלמה' ח"ב, סי' צז אות כו, שם הוא סובר שאין אמירה זאת מועילה), אולם כיוון שגילה דעתו שמעוניין בקן, זכה בביצים.

אמנם יש אחרונים הסוברים שבימינו אין אדם רוצה לקנות קן יונים, אבל נראה שצריך שיגלה דעתו שאינו רוצה לקנות. במקרה הנידון היה גילוי דעת הפוך, שבעל הבית מעוניין בקן, על כן נראה שהביצים שלו, ואין עליו חיוב שילוח הקן. עוד יש להוסיף את הדעות הסוברות שאם אינו לוקח את הבנים, אינו מקיים מצוות שילוח הקן, ועל כן נראה שבמקרה זה עדיף לא לגעת בהם כדי לא להיכנס לספקות.