עזרה של בן משפחה בבית

השאלה: שלום רב!
עם המעבר לדירה חדשה בשעה טובה בן משפחה הגיע לעזור לי לקדוח חורים, לתקן מס´ דברים, והביא עימו את כלי העבודה האישיים שלו, ומסמרים, ברגים, חומר איטום (סיליקון)ששימש לתיקון קטן. מדובר, ככל הנראה במסמרים, ברגים וכו´... שיש בשפע במקום העבודה שלו- נגריה. איני יודע בוודאות אם הם היו ברשותו לפני כן או שמא נטלם מהעבודה. אני מרגיש שלא בנוח אם נטלם מהעבודה, למרות שסביר, ממה ששמעתי מחברים, שהדבר מקובל, ואין בכך גזל ממקום העבודה, בשל העלות המינורית של הדברים. ובכל זאת אני שואל האם עליי לתקן זאת באזשהו אופן? לשאת תפילה? לתת תרומה? מודה על התשובה!
יש לציין שבן המשפחה עשה זאת ממקום של עזרה, וללא תמורה כלשהי- רק כדי לעזור, על חשבון הזמן שלו, ועם כלי העבודה שלו, ולא לקח כלי עבודה ממקום העבודה שלו.

מודה מראש על המענה המהיר!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/8/2013 3:54:31 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אינני יודע על הנוהל במקום העבודה המדובר, ואם אמנם כך מקובל ומוסכם על ההנהלה הרי שאן כל איסור אם ההנהלה מתנגדת הרי שיש כאן גזל. אני מבין שאינך יכול לברר בגלל חשש פגיעה בעוזר.
כמו כן ברור שהאיסור הוא לא עליך אלא אם היה איסור הוא על העוזר שנטל בלא רשות, למרות שאתה מרגיש לא טוב עם הדבר.
על כן אולי כדאי לתת איזה מתנה למפעל (בית מלאכה) המדובר, כגון (דיסק וכו´) דבר שיהיה לתועלת המקום, ואם היה חשש גזל אפילו של העוזר יהיה בכך מעט מההשבה. בכל אופן כפי שכתבתי אם נוצרה בעיה היא בייחוד של העוזר.