עונש פחות מגיל-20, ואחטא ואשוב

השאלה: בס"ד

א. קראתי שבית דין של מעלה לא רשאים להעניש פחות מבן 20, אם כן איך אפשר להישמר מעוונות עד גיל 20, אם אדם אכל ביום כיפור בגיל פחות מ-20, או אכל חזיר וכו´ ולא שב, אך מגיל 20 הוא כבר לא חטא (כמעט)?

ב. אם היצר הרע אומר ´אחטא ואשוב´ - אני יודע שאין מספיקין בידו לעשות תשובה, אך בכל זאת יש את האפשרות לשוב, אז איך אפשר שלא לומר כך, הרי גם אם רוב הסיכויים שלא ישוב, עדיין יש סיכוי לשוב.

תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/9/2013 7:18:59 PM

בס"ד

שלום וברכת ד´

א. איננו לומדים ונוהגים כבית דין של מעלה, אנו הולכים לפי בית דין של מטה. ועל כן כל העונשים שלנו והתשובה שלנו היא לפי מעשינו.
ב. הרמב"ם מונה 24 דברים מעכבי תשובה ודברים מונעי תשובה, ובכל אופן אומר שלמרות שהוזכרו דברים אלו עדיין יש תשובה לעולם, אלא שהיא קשה יותר לעשייה, בגלל הסיבות החיצונית.