נקיון שקים

השאלה: .-בס"ד

ברצוני לדעת אם אני יכול ליתפרנס מנקיון צקים
ובכמה אחוזים מותר לנקות?

יש לי עסק עצמאי שמתעסק בהובלות וכבר כמה פעמים
שמעתי מקבלני מישנה שלי שהם לוקחים את הצקים שלי ומנקים אותם..(אופן התשלום בענף שלנו הוא שותף+90) זאת אומרת שהספק לוקח את הצק ומקבל עליו מזומן פחות 4% חודשי שזה אומר שעל 90 יום 12%
באחת הפעמים שפגשתי את האדם שמנקה את השקים הוא שאל אותי למה אני לא גובה את 4% חודשי ומשלם לספקים במזומן ולאחר שאמרתי לו שאני אדם חילוני אבל מאמין...
ואני יודע שאסור להלוות בריבית הוא אמר לי שנקיון שקים והלוואות בריבית זה לא אותו דבר ושאפשר לקבל התר עיסקה מרב על נקיון שקים
ברצוני להוסיף שאני מעשר כול חודש ובגלל זה הייתי רוצה לדעת אם אני יכול ליתפרנס מנקיון
צקים וכמה אחוזים מותר לי לגבות
ואים כן האים אני יכול לעשר גם מנקיון השקים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 7:47:05 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

ריבית היא המתנת מעות, דהיינו בגלל ההמתנה למעות המלווה מקבל יותר כסף, בנידון דידן אין המתנת מעות אלא הקדמת מעות, דהיינו הקונה הקדים את הכסף לטובת מי שצריך, וזה מותר מדיני ריבית. אמנם צריך לתנאים מסוימים כמבואר (קעג סעי´ ד), אולם באופן כללי הקונה משלם פחות מכיוון שיתכן שבסוף התהליך בעל הצ´ק לא ישלם ואז הוא יפסיד את כספו, וא"כ הרי זה כעיסקה מסוימת, ואין כאן ריבית.