"נטלתי ידים"

השאלה: נכנסתי לשיעור באיחור מפני שהייתי בשרותים. אחרי שיצאתי מהשרותים נטלתי ידיים כדי לאכול פרוסה כשאני יכנס לכיתה!כשנכנסתי-המורה שאלה אותי איפה הייתי ולמה לא נכנסתי לשיעור בזמן ולא יכלתי לענות לה... אז אמרתי לה עם סימני ידיים שנטלתי ידיים. המורה מאד כעסה ואמרה לי לצאת מהכיתה! הלכתי לתיק שלי כדי לקחת את הפרוסה אבל המורה לא הסכימה לי לקחת אותו! היא אמרה לי לצאת בלי הפרוסה! הבנות התחילו להגיד לה שזה הפסקה ושהיא גורמת לי לעשות עבירה!אבל המורה המשיכה לצעוק עלי. חברה שלי קמה כדי לתת לי את הפרוסה שלה אבל המורה לקחה ממנה את הפרוסה! המורה הוציאה את שנינו מהכיתה ואני נותרתי בלי לחם! האם היה מותר לי לדבר כדי להסביר לה מה קרה כדי שלא תכעס או לפחות כשהיא הוציאה אותי כדי שאני לא ישב בשטק שעה שלמה? האם הייתי צריכה ללכת לתיק ולקחת את הפרוסה למרות שהמורה לא הסכימה? האם היה מותר לי לסמן לה עם הידיים שנטלתי ידיים ושאני צריכה לחם?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 4:53:36 AM

בס"ד

שלום וברכת ד´

המקרה הוא מסובך, יש כאן בין אדם למקום ובין אדם לרבו (מורה) ובין אדם לחברו. על כן הייתי מעלה את השאלה הזאת בשיחה עם המורה, ומסביר את המציאות המתוארת במכתב. מבחינה דינית אם ראית שהעסק מסתבך יכולת לומר למורה "נטלתי ידים" או "המוציא" דברים מעין אלו, שהם קצרים מאד ומסבירים בקיצור את המצב. ובמקרה כזה אין כאן הפסק המחייב ברכה חוזרת.