מפני שיבה תקום

השאלה: שלום.רציתי לשאול האם במקרה בו אני יושב באוטובוס ואין עוד מקומות ועולה אדם מבוגר לאוטובוס בידיעה שאין מקומות ישיבה האם אני חייב לפנות מקום או בגלל שהוא עלה בידיעה שאין מקום אני פטור כי אני לא חושב שזה ראוי שהוא יעלה כביכול על חשבון זה שאני ישב.אז מה עושים במקרה כזה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 7:36:42 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

חייבים להדר בקימה מפני זקן שנמצא בתוך 2.4 מטר, ביותר מכך אין חובת קימה כלל.
בתוך 2.4 מטר יש אומרים שרק חייב לעמוד ויכול מיד לשבת, ויש אומרים שאיננו יושב כל זמן שהזקן עומד.
הקימה בפני הזקן איננה מחייבת פנוי מקום לזקן אלא להדרו בקימה בפניו. אלא שלשיטה שחייב לעמוד כל זמן שהזקן בתוך 2.4 מטר ממנו, א"כ איננו יכול לשבת וממילא יש לו לתת את המקום לזקן.
אפילו אם אין חובה הלכתית לפנות מקום לזקן (כגון שהוא רחוק מ 2.4 מטר, או לדעות שרק צריך לקום מפני הזקן ואפשר לאחר מכן לשבת), אבל יש דרך ארץ שקדמה לתורה, ומבחינה זו יש לקום ולפנות לזקן את המקום. אלא אם כן הנהג הודיע לו מראש שאין מקום והוא יעמוד, ואמר שבכל אופן רוצה לעלות ולעמוד, אז אין חיוב לפנות לו מקום, אבל מי שבכל אופן קם ומפנה מקומו, הוא כלול ב"ועשית הישר והטוב".
כמו כן נראה שאם אדם יושב ואם יקום יפסד כלכלית (כגון שהוא עובד במחשב תוך כדי נסיעה) במקרה כזה אין חובה מכיוון שהחובה היא רק להדר ולא להפסיד כספים בכך.