הכתב בלוחות הברית

השאלה: בס"ד

לכבוד הרב שלום,
השאלה שלי היא בקשר לכתב שבו נכתבו לוחות הברית.
הרי אנחנו יודעים שהכתב העברי העתיק (כתב דעץ) התפתח מהכתב הכנעני בתקופה של ממלכת ישראל המאוחדת, כך שאי אפשר לומר שהם נכתבו בכתב הזה. אולם יש דעה בחז"ל שאומרת שהם נכתבו בכתב העברי של היום, ובארץ החל השימוש בכתב דעץ. אבל גם בדעה הזאת יש בעיה, כי הכתב הזה לא היה בשימוש עד תקופת עזרא הסופר. וגם אנחנו יודעים שהוא מבוסס על הכתב העברי העתיק, כי שניהם זה כתב אבג´ד, כך שיוצא שהכתב העברי הנוכחי מבוסס על הכתב הפרוטו כנעני. יכול להיות שהכנענים השתמשו באותה שפה כמו בני ישראל עוד לפני שהם נכנסו אליה? זה לא יכול להיות.
וגם אנחנו יודעים שהכתב העברי הנוכחי התפתח מהכתב הארמי - http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%A4%D7%91%D7%99%D7%AA_%D7%90%D7%A8%D7%9E%D7%99
כך שאי אפשר לומר שהשימוש בו היה בתקופת בני ישראל במדבר.

אז אני אחזור לשאלה - באיזה כתב לוחות הברית היו כתובות? אודה לרב אם הוא יתייחס לנתונים שהבאתי, ולבעיה שהכתב אבג´ד היה בשימוש בכנען לפני תקופת בני ישראל.

תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/8/2013 4:09:15 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מכיוון שהנושא ארוך ומורכב וכבר עסק בו הרב כשר זצ"ל, בספרו תורה שלמה, יש לו כרך שלם על כתב שהתורה והלוחות נתנו בהם, כדאי לעיין שם, ולאחר מכן אם הדברים לא ברורים לשאול.