היחס לאומות העולם וערבים

השאלה: שלום!
א. עובדת איתי נערה ערבייה שמאוד קשה לי להתייחס יפה ולכבד אותה מסיבות ברורות. (גם מבחינת אישייות היא קצת לא נעימה אבל על זה הייתי יכולה להבליג אם הייתה יהודייה).

ב. כשעולה זקן או זקנה ערבייה לאוטובוס אני לא קמה בד"כ כי אני לא רוצה לתת להם מקום לשבת. בזמן האחרון התחלתי לחשוב שאולי זה חילול ה´ ואולי עליי לתת להם מקום ישיבה .

השאלות שלי הן:
1. מה אמור להיות היחס שלי אל הנערה הערבייה שעובדת איתי? האם מותר לי לדבר עליה לשון הרע? האם אני יכולה לא לעזור לה כשאני לא חייבת ממש , לא לגמול איתה חסדים ובעצם -כמה שפחות להתייחס אליה? ואם להתייחס מותר להתייחס לא כ"כ יפה? (לא להשפיל אותה או משהו , רק לא לענות לה בחיוך , למשל וכו´..)
וסתם גויים \ ערבים-
מותר לדבר לשון הרע \ רכילות על גויים?? ובעיקרון - המצוות שבין אדם לאדם תקפות גם ביחס לגויים וערבים?
2. האם עליי לקום כשערבי זקן עולה לאוטובוס? מדוע?
3. אני לא אוהדת שום ערבי \ ערבייה , בלשון המעטה. האם יש בכך איזה איסור?
4. האם מותר כעיקרון שיגורו פה ערבים \ גויים שמכירים בזכותינו המלאה לשבת בארץ - על תקן גר תושב? או שזה לא כ"כ קשור?...

תודה רבה לכם!!!!!
מלי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/7/2013 12:21:26 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. צריך להשתדל לראות בכל אדם את הטוב שבו, אפילו אומה"ע יש להם דברים טובים. אבל שבעת העממים או עמלק עלינו להשמידם. הגויים שבימינו אינם שבעת העממים ואינם עמלקים ועל כן לא שייכים הדינים של החרמה והריגה בהם, אלא שהם שונאים את ישראל ועל כן יכולים להמשיך ולשבת בארץ רק אם יכירו בבעלות ישראל על אדמתם ויהיו כפופים לישראל.
ב. לשון הרע נראה שזו מצוה רק על "בעמך" והרמב"ם כתב "והוא המספר בגנות חברו" משמע שהדין הוא על חברו. על כן אפשר לומר לשון הרע על גויים, אלא שיש לדעת שבארץ ישראל אין לומר לשון הרע אפילו על אבנים ואדמה בגלל קדושתה של ארץ ישראל.
למרות שהדבר מותר הלכתית כבר כתב הרמב"ם שיש דברים שאין להתרגל אליהם, ולכן אדם שרגיל לומר לשון הרע אומר לבסוף גם על ישראל, ועל כן עדיף למעט כלל בלשון הרע. ועוד שיש בכך חילול השם, ועל כן ראוי להמנע מלשון הרע גם על גויים, אלא א"כ יש בכך אזהרה או תועלת לאחרים.
ג. אין חובה להאיר פנים לגוי אלא לא להזיק.
ד. יש חובה להדר פני זקן אפילו גוי. אין חובה לתת לו את המקום. בימינו יש בלבול במושגים ועל כן אם הוא זקן מופלג כדאי לתת לו ולא להביא לידי חילול השם.
ה. אין לאהוד ערבים אבל שנאה היא מדה רעה בנפש האדם ויש להתרחק ממנה לקצה השני.

שבת שלום