אתרוג וחזקתו

השאלה:

שלום הרב, אני שואל שאלת המשך לשאלות הקודמות בקשר לנאמנות על מסורת אתרוג, א. בנוגע לנאמנות המשתלה, נאמר לי במשתלה שאין להם ממש משגיח אלא יש רב שנתן להם אישור על שמיטה ועוד רב חשוב שמפנה אליהם אנשים שבאים להתייעץ איתו. אם אשאל אותם והם יאמרו לי שאפשר לסמוך על בעל המשתלה אז הנאמנות שלו כן תהיה בתוקף? ב. אני לקחתי מהעץ אתרוג שנקנה במשתלה הזו ייחורים מהחלק העליון של העץ (והעץ מוציא אתרוגים שנראים כאתרוג תימני למהדרין) האם פוסקים כשיטת הבית אפרים והראי"ה שייחור שנלקח מהעץ (מהרוכב שהוא האתרוג) יש לו דין של אתרוג שאינו מורכב? ואז אפשר לעקוף בכלל את עניין הנאמנות אולי.. (אני שואל הלכתית, כי מעשית אני בטוח ב99% שמדובר בעץ שאינו מורכב) תודה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ח ניסן תשע"ו 23:02

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. אם יש לך עדים נאמנים המבינים בנושאים הנדונים - אתה יכול לסמוך.

ב. מחלוקת אחרונים, קשה להקל בהגדרת המין כאתרוג, דהיינו לאו דווקא מדיני כלאים אלא האם מוגדר כאתרוג כלל. בדיעבד בודאי אפשר לסמוך.

מועדים לשמחה