שינוי שם

השאלה: לכבוד הרבנים שלום, השם הפרטי שלי הוא פלאי (על שם המלאך שבישר למנוח על הולדת שמשון הגיבור), ובברית קראו לי ״אהרון פלאי״ (אהרון על שם סבא שלי), בפועל כולם קוראים לי פלאי ולא אהרון כבר 28 שנה כמעט. השם הזה מקורי ומיוחד, אבל גורם לי קושי כל פעם להסביר אותו לאנשים חדשים שלא מכירים או שמשנים אותו וקוראים לי אלי וכו׳... השאלה שלי היא כזאת: האם אני יכול להחליט פשוט שקוראים לי אהרון ולהרגיל את כולם לקרוא לי ככה (כי זה שם שיש לי אותו כבר ופשוט לא בשימוש) או שאני צריך לעשות שינוי שם לפי הנוסח וההכרזה בבית כנסת ? עוד בעיה שנוספה היא אבא של אשתי שקוראים לו גם אהרון, ושמעתי שיש בעיה עם התקנה של רבי יהודה החסיד, אבל בפועל אני עדיין יהיה ״אהרון פלאי״ והוא ישאר ״אהרון״ בלבד, אז ככה שזה לא בדיוק אותו השם, רק יקראו לי באותו השם כמוהו, האם זאת בעיה וצריך להיזהר מזה או שאין בעיה במקרה שלנו כי אני עם עוד שם ? תודה רבה לכם על העזרה זה מטריד אותי המון זמן כבר...

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט"ו סיון תש"פ 17:39

בס"ד

שלום וברכה

אתה לא תשנה את שמך וישאר אהרון פלאי, וכשתעלה לתורה תמשיך להקרא בשם הכפול, אלא שאת האנשים שבסביבתך תרגיל שקוראים לך אהרון, אבל השם פלאי ימשיך להיות שמך למי שמכיר אותך בשם זה, וכך לא תהיה כל בעיה עם שם חותנך, כיוון שאמנם השם שלך ישאר "אהרון פלאי" שהוא לא אהרון, אבל האנשים הרגילים יכירו בייחוד את השם "אהרון". הרבה אנשים שיש להם שני שמות נוהגים שיש להם שם שמיש אחד אבל ממשיכים בבית הכנסת עם שני שמות, וכך שבעצם נשארים עם שני השמות ולא עושים שינויים (ואנשים לא חופרים על שינוי השם) אבל בפועל משנים את השם המשני לשם העיקרי.