פרגולה כסוכה

השאלה:

שלום לרב יהודה הלוי עמיחי בהמשך לשאלתי בנושא פרגולה מברזל. כבוד הרב ביקש שאפרט לו הקורות של הפרגולה עשויות ברזל (כמו כל הפרגולה) . רוחב בין קורה לקורה הוא 70 ס"מ רוחב הקורות הוא 16 ס"מ ההצללה תהיה מעץ אורן בגודל של 7/2ס"מ רווח בין לוח ללוח הוא סנטימטר ההצללה יושבת בין הקורות בחלק התחתון יש דרך שאשלח לרב תמונה של הפרגולה? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' אב תש"פ 1:42

בס"ד

שלום וברכה

א.      דין קורות הברזל

לגבי הקורות מכיוון שרוחבן הוא 16 ס"מ, א"כ הם כשני טפחים, וכדי לאסור לשבת תחתיהם אנו צריכים ארבעה טפחים, כך שהקורות אינן פוסלות את הסוכה ואפשר לשבת ולאכול תחתיהן, ואפילו לדעות שג' טפחים ג"כ אין לשבת תחתיהם, בנידון דידן כיוון שאין ג' טפחים לכו"ע אפשר לשבת ולישון תחת הקורות (עיין משנ"ב סי' תרלב ס"ק ג) .

ב.      דין הסיכוך

השאלה בעצים שהם 7ס"מ רוחב וגובהם 2 ס"מ האם כשרים לסיכוך. השו"ע סי' תרכט סעי' יח כתב:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות סוכה סימן תרכט סעיף יח

וכן אסרו לסכך בנסרים שרחבן ארבעה, אפילו הפכן על צדן שאין בהם ארבעה; ואם אין ברחבן ארבעה, כשרים, אפילו הם משופים שדומים לכלים,  ונהגו שלא לסכך בהם כלל.

בנידון דידן יש נסרים שהם מעט פחות מטפח, ולפי השו"ע נהגו לא לסכך אפילו אם אין ברחבן ארבעה טפחים אלא שנשאלת השאלה עד איזה רוחב לא מסככין, כיוון שנהגו בירושלים לסכך בנסרים דקים. ונחלקו הפוסקים עד כמה לא מסככים, יש אומרים שעד טפח מסככים כיוון שאין גג פחות מטפח ולכן בנסרים עד טפח מנסרים, ובייחוד אם לא  יניח את הנסרים קרובים זה לזה, ואין כאן צורת תקרה, לכן בפחות מטפח אפשר לסכך. אמנם יש אומרים שהרוחב המקסימלי הוא כ 5 ס"מ שהוא שיעור מעמיד הקרשים (לאטיש) לכן ביותר מ 5-6 ס"מ אין לסכך. הובאו הדברים בספר הסוכה (מהדורת תשנג עמ' רפא). ואע"פ שהשו"ע כתב זאת כמנהג בעלמא דהיינו מעיקר הדין סבר שרק ד' טפחים לא מסככים אבל נהגו להחמיר פחות מד' טפחים, אבל עד כמה לא כתב, וא"כ אפשר לומר מעיקר הדין עד טפח אפשר ולא לחוש לשיטות המחמירות ב 5 ס"מ, אבל בנידון דידן ברור שאם הנסרים מחוברים למסגרת (מסמר בורג וכד') בודאי שיש להחמיר כדין גזרת תקרה, אבל אם הנוחו הנסרים על מסגרת מסוימת בלא חיבור אלא מפוזרים אפשר להקל.

לא הצלחתי לראות את התמונה. אם תגיע אלי תמונה במייל ester156@gmail.com אשתדל לבדוק שוב.