נבטים בשבת

השאלה:

בס"ד אנו מנביטים זרעי מש בקופסת פלסטיק. בימים הראשונים יש מעט מים בקופסה ליצירת אוירה לחה (מדי פעם מוסיפים מעט מים), והקופסה מונחת בארון שמעל מנורת חשמל, כך שהטמפרטורה חמימה יחסית לבית. לאחר 2-3 ימים הנבטים ממלאים את נפח הקופסה, ואז מעבירים אותה למקרר בו הגידול כמעט מפסיק. השאלות:

1. האם מותר בשבת להוציא נבטים לאכילה לפני העברתם למקרר?

2. האם מותר בשבת להעביר את קופסת הנבטים מהמקום החמים למקרר? בתודה ובברכה יעקב לנגזם

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | כ"ג טבת תשע"ט 10:31

לא העלית את השאלה של תרומות ומעשרות מנבטים.

נבטים חייבים בתרו"מ ללא ברכה, אפילו במצע שיש בו מים בלבד, ואפילו בעציץ שאינו נקוב ובתוך הבית. ולכן:

אם הפרשת תרו"מ לפני שבת מן הנבטים, ראוי להעביר את הנבטים למקרר - כדי שלא תהא תוספת גידול בשבת ואז מותר לאכול מהם בשבת, אף אם לא הכנסת למקרר.

אם לא הופרשו תרו"מ לפני שבת - הכלי והנבטים מוקצה בשבת.