המצוות בסדר זרעים

השאלה:

שלום וברכה ראיתי מי שכתב (והסביר עם זה דין) שכל מערכת המצוות של סדר זרעים מתייחסת רק לדברים שגידולם מן הארץ האם זה נכון? וא"כ האם יש בכך משהו? במקרה סדרו את כל המצוות כך ולדוגמ' על בהמות יש מצוות אחרות האם יש הבדל עקרוני בין מעשרות שונים למעשר בהמה?

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | ז' אב תש"פ 9:41

יותר מדויק: פרט למסכת ברכות, המצוות הכלולות בסדר זרעים הן מצוות התלויות בארץ. [דברים שגידולם מן הארץ הן גם מנחות וכן איסור תבואה חדשה] וכך סידר רבי יהודה הנשיא את המשנה שבסדר זרעים יש מצוות הקשורות בגדל מן האדמה ובפרי הארץ. (רש"י קידושין לז ע"א: חובת קרקע - שמוטלת על הקרקע או גידוליו כגון תרומות ומעשרות חלה לקט שכחה ופאה שביעית חדש ערלה כלאים.) ורובן מתקיימות רק בארץ ישראל או שבארץ ישראל ברמת חיוב גבוהה ובחו"ל ברמת חיוב נמוכה יותר או שכלל לא נהגו.