חיוב להעיר ישן לתפילה

השאלה:

בני, אינו קם בזמן לתפילה האם מוטל עלי להעירו בזמן? ואם כן איך אחנך אותו לאחריות?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אם הוא רוגז על כך אין תועלת בכפיה. היא רק תגרום ריאקציה

יש לטפל בנושא בדרכי נועם
נראה שאין חובה על אדם להעיר את חברו כדי לקיים מצות עשה, אלא רק בלא תעשה אם עובר עתה מצוה להעירו כמו כהן ששוכב באוהל הטומאה או מי שעטוף שעטנז שעובר גם בשנתו. אבל אין חובה להעירו על ביטול מצות עשה אלא מדין גמילות חסדים, ורק לאחר שביטל מצוה או עבר עבירה יש מצוה להוכיחו.
ולכן אם מעוניין שיהיה אחראי לעצמו רשאי שלא להעירו ולחנכו בלאחריות בין לפני בר מצוה ובין לאחריה.