שהחיינו על לימון ליים שגדל בגינה

השאלה:

האם לברך שהחיינו על לימון ליים שגדל אצלי בגינה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"א כסלו תשפ"ד 12:55

ב"ה כ"א כסלו ה'תשפ"ד

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך, האם לברך על לימון ליים שגדל אצלך בגינה?

חשוב לציין שפרי זה הוא אחד הזנים של הלימון, וכיוון שהדעה המקובלת שלא מברכים 'שהחיינו' על לימון בהיותו מצוי כל השנה, וכיוון שלא ניתן להבחין בין חדש לישן, לפיכך אף הוא ידוע לאותו אדם שפרי זה הוא חדש - לא מברכים עליו 'שהחיינו'.

והיות וכפי שמובא בפוסקים כיום המנהג המקובל, כדעת הסוברים שאין לברך 'שהחיינו' על כל זן חדש של כל פרי בנפרד, אלא אם הזן השני שונה לגמרי מהזן הקודם שכבר ברכו עליו "שהחיינו", בשלושה מרכיבים:

1. בשם - ששמו של הזן החדש שונה מהזן הקודם של אותו פרי.

2. במראה - שהוא שונה במראהו החיצוני מהזן הקודם של אותו פרי (בצורה או בצבע).

3. בטעם – שטעמו שונה מהזן הקודם של אותו פרי. גם אם הוא עדיין נחשב כמין אחד לעניין כלאים (כי טעמו אינו רחוק ביותר, והוא דומה בעלים). לפיכך, כשם שלא מברכים 'שהחיינו' על לימון כך אין לברך 'שהחיינו' על לימון ליים.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב