האם על פירות שגדלו על ידי גוי האם מסיימים בברכת העיין שלוש 'ועל פירותיה'

השאלה: איך צריכים לסיים ברכת מעין שלוש על פירות היתר מכירה או יבול נוכרי? על הפירות, או על פירותיה? האם התשובה תלויה במחלוקת לגבי תוקף היתר מכירה, או בשיטת החזו"א לנהוג קדושת שביעית בפירות י"נ? או שגם למי שמקבל את היתר המכירה אפשר עדיין לסיים על פירותיה כי הפירות גדלו פיזית בתוך גבולות א"י?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ג סיון תשפ"ג 11:14

שלום

פסק השולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רח סעיף י

'בברכה אחת מעין שלש של פירות דחוצה לארץ חותם על הארץ ועל הפירות; ובארץ ישראל חותם על הארץ ועל פירותיה;  ואם בח"ל אוכל מפירות הארץ, חותם ג"כ על פירותיה.'

וביאר המשנה ברורה סימן רח ס"ק נג
'על הארץ ועל פירותיה - שמשבח להש"י על נתינתו לנו את הארץ שמוציאה אותן פירות'

כלומר ברכת ועל פרותיה נאמרת על פירות שנשתבחה בהם ארץ ישראל  וגדלים בארץ ישראל.

ולא משנה מי גידלם גוי או יהודי ברשות גוי או ברשות יהודי. (לכן לא משנה אם היה היתר מכירה או לא)

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי