ברכת הריח על עלי של עץ לימון

השאלה:

שלום הסתפקתי מה מברכים על הריח הטוב של עלה הלימון (כששוברים אותו...) תודה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ד כסלו תשפ"ד 11:32

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב בתשובה לשאלתך,

כתבת שאתה מסתפק לגבי העלים של עץ הלימון:

ובכן כמובן שלא שייך לברך 'הנותן ריח טוב בפירות' כי היא נתקנה על פרי הראוי לאכילה (עפ"י שו"ע סי' רטז סעי' ב).

אך אתה חושש שלא לברך עליו 'בורא עצי בשמים' משום שעץ הלימון הוא 'עץ פרי' ולכאורה לא שייך לברך עליו 'בורא עצי בשמים'.

אך למעשה למרות זאת נראה שמברכים על העלים של עץ הלימון: 'בורא עצי בשמים'.

כפי שמצאנו בפוסקים שעל פרחים ריחניים של עץ הלימון מברכים 'בורא עצי בשמים' למרות שעץ הלימון הוא עץ פרי, אך כיוון שהפרחים שלו נותנים ריח והם גדלים על העץ, ברכתם 'עצי בשמים'. כפי שפסקו: החיד"א בברכ"י או"ח סי' רטז ס"ק ג; ובבן איש חי ואתחנן שנה ראשונה אות ז; וכן רבי אליעזר פאפו בעל ה'פלא יועץ' בחיבורו 'חסד לאלפים' על שו"ע או"ח סי' רטז; וכמותם פסק כף החיים סי' רטז ס"ק כה; לפי זה הוא הדין לעלים של עץ לימון שברכת 'בורא עצי בשמים'. וכן שמעתי מהרה"ג הרב בן ציון מוצפי שליט"א, ועי' בספר 'ברכת הריח' סעי' כט.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב