מה מברכים על עלי ביבי ועל שתיית שמן ?

השאלה:

שלום וברכה רציתי לשאול לגבי כשרות עלי בייבי. 1. האם צריך להשרות במים וסבון ולבדוק אחד אחד? או שמספיק שטיפה טובה? 2. מה ברכתם ? מישהי אמרה לי שהכל? האם נכון? 3. אני נוהגת כל בוקר לשתות 2 כפות שמן זית לחיזוק הבריאות בהמלצת רופא. פעם שאלתי (רב אשכנזי) ואמר לי שלא צריך לברך. עכשיו דיברתי עם עוד מישהי שגם לוקחת כל בוקר והרב (ספרדי מרוקאי) אמר לה לברך בורא פרי העץ. האם עלי להתחיל לברך? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' שבט תשע"ו 11:02

בס"ד

שלום

1. ירקות עלים צריכים בדיקה ושטיפה בלבד לא מועיל. אלא יש לבדוק (ע"י ראיה בעין)אף לאחר שטיפה.

2. ברכתם בורא פרי האדמה כשאר ירקות עלים הנאככלים.

3. נפסק בשו"ע אור"ח סי' רב סעיף ד: "שמן זית, אם שתאו כמות שהוא אינו מברך עליו כלל, משום דאזוקי מזיק ליה; ואם אכלו עם פת, אינו מברך עליה דפת עיקר ומברך על העיקר ופוטר את הטפילה;  ואם שתאו מעורב  עם מי סלק"א (הנקרא אניגרון), שאז אינו מזיק אדרבא הוא מועיל לגרון  אם הוא חושש בגרונו, הוה ליה שמן עיקר ומברך עליו: בפה"ע".

ועיין עוד בשו"ת שו"ת יביע אומר חלק ו - אורח חיים סימן מח שדן בנושא ופסק שאין לברך כלל.

לכן נראה שאם שותה אותה בלא תוספות אזי אין מברכים עליו כלל.