מותר או לא?

השאלה: שלום רב כבודו,
נאמר לי ע"י אדם דתי שכספי תרומות באים מחו"ל אפשר לקחת גם אם לא נעשה התנדבות תמורתו. שזה היה התנאי לקבלת הכספים.
אסביר: הדברים נאמר בהקשר לכספים שסטונטים מקבלים עבור פעילות התנדבותית למען הקהילה, ותמורתה מקבלים מלגה ללימודים מיהודים מחו"ל. הוא אמר זאת בעקבות סטודנטית שניסתה להתנדב והתלמיד אותו הייתה אמורה ללמד היה מתחמק ממנה. האדם האחראי על הפעילות אמר לה רק לרשום שהיא התנדבה אף על פי שלא.
במקרה אני מכירה את הסטודנטית. היא ניסתה להגיע אל התלמיד אך הוא סינן אותה. לא ענה לטלפונים ודחה פגישות. היא אמרה זאת לממונה עליה והוא אמר לכתוב על פעילויות ובינתיים הוא יחפש לה תלמיד אחר.
הוא לא מצא תלמיד אחר כי היה כבר מאוחר. והיא רשמה למרות מצפונה.
הכספים איחרו לבא ובינתיים היא היתה בסדר עם זה. אך כאשר מי שהיה ממונה על האחראי עליה התקשר אליה לבא לקבל את הכסף, היא החליטה לספר לו שלמעשה לא עשתה התנדבות.
בטרם עשתה זאת, היא דיברה עם האחראי עליה ואמרה שהיא תגיד שעשתה הכל לבד ושהוא לא ידע כלום. כך שהיא לא תזיק לו ולא תפגע במוניטין שלו.
האחראי שכל הזמן אמר לה לרשום אמר לא להגיד מלה. וטען שיש לו דוד דתי שאמר לו כך: בגלל שאלו תרומות שמגיעות מחו"ל מותר לקחת אותם. הבחורה שמעה גם שאחרים לוקחים את הכסף חינם לכיסם והכסף קרץ לה. לא מעט כסף 4,500 ש"ח. גם אחרי שקיבלה את הכסף ושמה אותו בבנק הסטודנטית עדיין לא שקטה.
מה דעתך כבוד הרב?
תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/17/2013 1:02:16 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אין הבדל בין כסף תרומות מחו"ל או מהארץ, אלא השאלה האם נוהג זה ידוע ועל דעת כן נותנים, והאחראי יש לו סמכות לאשר חריגות, אזי אין לה בעיה. אולם אם אין לו סמכות הרי שכסף זה הוא בעייתי מאד.

שנה טובה, חתימה טובה