חיוב מזוזה בחדרים שונים

השאלה:

שלום וברכה לכב הרב שליט"א.

ברצוני לשאול כמה שאלות ביחס לחיוב מזוזה בחדרים שונים -
1. חדר כביסה (יש בו ד"א על ד"א, ויש בו מכונת כביסה ומייבש) - האם נחשב כתשמיש שאינו עשוי לכבוד או לא?

2. אדם שסגר איזור שמתחת למדרגות וכד לחדר קטן, המשמש לאחסון של חפצים או לתליית בגדים וכד: האם נחייב אותו במזוזה מכוח דברי ה"חמודי דניאל" (ביו"ד רפו פת"ש ס"ק יא) או לא? עד כמה ניתן להרחיב את דבריו?

3. אם התשובה על שאלה 2 היא כן, אם יש שם שני פתחים (אחד פנימי יותר מהשני) - האם שניהם חייבים במזוזה או רק אחד מהם? והיכן יש לקבוע את המזוזה - האם בצד ימין של הכניסה לחדרים אלו או בימין הכניסה לחדרי הבית עצמו?

תודה רבה,

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. חייב.
2. צריך לראות אם יש חדר בגודל המתאים ופתח חייב.
3. שניהם חייבים. היכן לקובעם צריך להכריע לפי המיקום וצריך לראות ולהבין את היחס בין החדרים והפתחים ביניהם.