בעיה בהבנה הבסיסית של הגמרא?

השאלה: המון פעמים אמוראים מנסים לפרש דברי תנאים, ומגיעים מדברים מאוד כלליים שאמרו התנאים, לדברים מאוד פרטיים של פירוש דבריהם. השאלה שלי היא איך האמוראים יודעים שזאת הייתה הכוונה של אותו תנא? ומה שיותר מוזר לי הוא שאם באמת התנא היה חושב כמו פירוש האמורא הוא היה אומר זאת הרי אין לו סיבה לקצר בדבריו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/17/2013 1:13:11 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

התנאים קיצרו מאד בדבריהם, וכמו כן הדברים התבררו והתלבנו בבית המדרש, ועל כן תמיד הדור שאחרי מפרש את דברי הדורות הקודמים. ועל כן התנאים מקצרים אולם האמוראים נושאים ונותנים בדבריהם, ומוכיחים שהדיון היה רק במקרה כזה ולא אחר.
עוד יש להוסיף שהתנא אמנם אמר את דבריו בבית המדרש אולם לא נכתבו באריכות רק בקיצור נמרץ, שהרי אסור לכתוב דברי תורה, ולא התירו אלא לצורך גדול, ובמשך השנים השכחה גדלה ועל כן התירו כתיבה גדולה יותר.

בהצלחה בלימודך