בית דין הגדול בדרינו

השאלה: אחרי עיון בספר דברים פרק יז' התעוררה בי שאלה. קראתי את חומרת הדברים, את העונש הקשה כל כך על כל מי שיעז לערער ולו במעט על בית הדין הגדול. ואני שואלת: האם יש לנו מקום של בית דין גדול בדור? אם כן, האם התוקף שלו הוא עד כדי כך מוחלט?

ויותר מזה, ברמה החברתית - מדוע היה צורך לקבוע את המקום של בית דין גדול? איך זה בריא בתור איזון חברתי? האם סמכות כל כך כוחנית שנמצאת במרכז החברה לא מוחקת את הפרטים שבה?

וכשאני מנסה להשליך את זה לחיי שלי:
האם אדם יכול לפסוק דין לעצמו? האם מותר לו לפסוק לעצמו גם כשיש בפסיקתו השלכה על הכלל? (והרי, איזה דבר אינו משליך על הכלל?) ואם זה נוגד את דעת בית דין הגדול?

ואם אפשר להתמקד יותר:
האם אפשר לשאול כל שאלה כל רב? האם תשובת הרב היא הנחיה כללית או הנחיה ישירה לחיים?

מאוד מטרידה אותי שאלת המקום של רב או צדיק בחיים הפרטיים שלי, ונראה לי שאפשר לגזור תשובות מהמצווה הנ"ל.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/17/2013 12:56:48 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אין היום בית דין גדול שיש על הממרא את פיו עונשים חמורים (אפילו מיתה) מכיוון שאין בימינו סמיכה. על כן בתי הדין הנקראים היום גדול הכוונה שאין אפשרות ערעור אבל אין דיני זקן ממרא.
אפשר לשאול כל רב שבקיא ויודע בנושא הנשאל. מי שבקיא והגיע להוראה יכול גם לחלוק על רב, אבל צריך לכך אסמכתות שהוא ברור לו שהרב הראשון לא הבין את המציאות או טענות אחרות, אבל בלא נימוקים אי אפשר לדחות דעה, ובכל ספק דאורייתא ג"כ יש חובה להחמיר.

אם תשאל שאלה ממוקדת אוכל להתיחס, אולם לשאלה כללית כבר עניתי.