שער חשמלי משותף בשבת

השאלה:

בבניין שגרים גם שכנים שאינם שומרי שבת, ורוצים להתקין מחסום חשמלי בכניסה למגרש החניה. האם הדיירים שומרי השבת יכולים להשתתף בהתקנה ואחזקה, כאשר המחסום מופעל גם בשבת?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

במה השער שונה ממעלית ותאורה בחדר המדרגות?

הבעיה העיקרית היא סיוע חלקי לדבר עבירה, כיון שאף אתה משתמש במחסום בימות
החול, וע"כ כיון שאין אדם מצווה על שביתת כליו בשבת אינך אחראי לחילול השבת הנעשה שם. אם היה אפשר להפחית מהדיירים הדתיים את דמי האחזקה לשבת היה עדיף אך אין סיכוי לכך לכן נראה שמותר כיון שהפעלתו בשבת אינה על דעתך ואינך שותף למעשה העברה.