קידוש וברית בשבת

השאלה:

שלום לכבוד הרב
בברית המתרחשת בשבת לאחר התפילה, כיצד לכתחילה ניתן לשלב את הקידוש לשבת (הרי מברכים בורא פרי הגפן תוך כדי הברית) בדיעבד בשבת האחרונה הייתי בברית שהמוהל הכריז שהמברך והקהל יכוונו לצאת ידי חובת קידוש לשבת אך המברך לא הזכיר כלל את השבת תוך כדי הברכות.

האם המברך והקהל יכולים לאכול מן הקידוש לכבוד הברית?

האם הדין היה משתנה אם המוהל לא היה מכריז שהמברך והקהל יכוונו לצאת ידי חובת קידוש לשבת?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

ר' מש"כ באהלה של תורה ח"ב סי' כה
קידוש בשבת בבוקר הוא מדרבנן, ואם תשים לב אין בו ברכה על קדושת השבת אלא ברכת פרי הגפן בלבד. המשמעות היא שהפסוקים שמוסיפים אינם אלא ליצירת כוונה אבל אינם מעכבים בדיעבד.אם כי רצוי שהמברך יאמר לעצמו כמ הפסוקים לפני ברכת הגפן והמילה ולכן טוב עשה המברך שציוה לקהל שיתכונו לצאת בברכתו.

ישנה שאלה נוספת והיא קידוש במקום סעודה. וכאן מי שמתכוין לצאת י"ח קידוש צריך לסעוד לפחות פת הבאה בכיסנין (עוגות וכד') כדי לצאת י"ח קידוש ואז נפטרים מלקדש בביתם.