עין אלקטרונית+גלאי

השאלה:

א. האם מותר להשתמש בשבת ב- עין שמזהה אותך ומפעילה משהו, למשל המים בשירותים מזהים שעשית, ומורידים את המים לבד. או דלתות נפתחות, האם זה גרמא או שזה כאילו אני עשיתי, האם זה עוד צורת שימוש?
ב. באמצעות ’’גלאי’’- דחיסה של אוויר, תנועה ע’’י תנועה, גורם האוויר האם זה גרמא או מעשה שלי? למשל זרקתי אבן והאבן פגעה באבן אחרת והאבן הזאת פגעה בי, או אני פתחתי זרם מים וזה בטעות הרג מישהו, האם רצחתי או או רק גרמתי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד יח שבט תשס"ו

שלום וברכת ד'

א. פעולת גרמא היא כאשר אין כאן פעולה ישירה אלא פעולה שגוררת פעולה אחרת, כגון העמדת קנקנים על מנת שיתפוצצו ויצאו המים ויכבו את האש, ואילו פריטים אלו שציינת הם פעולות ישירות של העין האלקטרונית ועל כן אין להגדירם כגרמא, אלא א"כ יש מצב ביניים שבו לא חל איסור ואז אפשר להגדיר כגרמא, ואלו הם המכשירים של צומ"ת שמתקינים בהם מכשירי גרמות מיוחדים שלא תהא פעולה ותוצאה מיידית.
ב. על פי הגדרות הללו נראה שהנכנס לחדר ומשנה נפח אויר אין זה גרמא, שהרי אין כאן שתי מלאכות התלויות זו בזו, אולם יתכן ויש להגדירו כמלאכה בשינוי וכאן הדברים שונים.

עיין תחומין יד, כג, אג"מ יו"ד א, קעג בסוף,

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי