נסיעה בשבת בפולין - שיקולי אבטחה

השאלה: שלום רב,
בתי אמורה לנסוע למסע לפולין. אנחנו שומרים שבת אולם היא לומדת בבי"ס ממלכתי - לפני הנסיעה ביררנו ונאמר לנו כי היא תוכל להשאר בשבת במלון. כעת, שבוע לנפי הנסיעה, נאמר לנו כי עקב שיקולי אבטחה מסרבים משרד החינוך ומשרד הביטחון להשאיר את הילדים ששומרים שבת (המדובר הוא ב-3-4 תלמידים) במלון.
ביה"ס בו לומדת ביתי בירר את העניין עם אח של אחת המורות המשמש כדיין והוא אמר כי מאחר והמדובר הוא בעניין בטחוני ומאחר והמדובר הוא בנסיעה מעבר לים ובנהג גוי ניתן לאשר להם לנסוע בשבת - אבקש לדעת האם אכן ניתן לנסוע במקרה זה בשבת ?
תודה מראש,
אמא שלא יודעת מה לעשות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 3:18:44 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

יישר כח על העוצמה הרוחנית שלכם.

לדעתי אמנם אם זו נסיעה בטחונית היה מקום להקל, אולם הנסיעה איננה בטחונית ונצרכת אלא השארות במקום היא כנראה החשש, ועל כן צריך לדאוג שיהיה מאבטח במקום ולא לנסוע בשבת.
תחילה יש נימוק הלכתי שאמנם גוי נוהג באוטו, אבל כידוע בכל נסיעה יש יציאה ממקום למקום, והעברת תחומים שהם יותר מ 12 ק"מ, יתכן שיש איסור דאורייתא (תלוי בשיטות השונות ובסוגי כלי הרכב). ובכל אופן יש איסור דרבנן. ועל כן אין ראוי שדבר זה יעשה בשבת.
הנימוק ההשקפתי הוא שאין להרגיל ילדים ובני נוער להסתמך על דחוקים ושעת הדחק שונות על מנת להתיר. מכיוון שבצורה זו אפשר להתיר את כל השבת כולה.
יש כאן גם עניין השקפתי שבית הספר צריך לכבד אנשים שומרי שבת, ואם הוא הבטיח הוא חייב לקיים. מי שמצוות האמונה בקרבו ועומד על דעותיו האחרים מכבדים אותו, כאשר אנשי אמונה מתחילים לזלזל במצוות התורה הציבור מזלזל בהם. על כן לדעתי צריך להתעקש שיעמדו בהבטחתם.