שאלה בעניין סדר הבריאה

השאלה:

בתחילת פרשת בראשית, כתוב "בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ"  אמנם לא"כ כתוב: "ויקרא אלהים ליבשה ארץ!!" אז מתי הארץ נבראה, שאלתי כמה אנשים, והם ענו לי, שלפי פירוש קאסוטו הפסוק הראשון הוא פסוק כללי, שאומר שהקב"ה ברא את השמים ואת הארץ בהתחלה, ו"מדלג" כביכול על כל הימים, וכל השאר מתארים איך זה התחיל הסיפור של הבריאה. אבל גם אצל קאסאטו לכאוירה קשה, הרי כתוב א"כ "והארץ הייתה תהו - ובהו" מַיִשְמָע, שהארץ כבר הייתה, אפשר לקבל תירוץ על הקושיא הזאת? מה דעת רבינו על הפירוש של קאסוטו? האם יוכל לענות עליו, או לענות פירוש אחר לשאלה: "מתי הארץ נבראה"? מַיִזֵה הארץ שיש ביום שלישי?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

כבר הורו חז"ל שאין דורשים במעשה בראשית בשנים, ובודאי לא באינטרנט, דברים אלו שהנך שואל הם מכבשונו של עולם ואין לעסוק בהם בצורה גלויה אלא כסתרי תורה ובמסירה מרב לתלמיד.

בעניין שאלתך כבר קדמוה ראשונים עיין ברמב"ן (בראשית א,י) וכן בספורנו, ברשב"ם ובמעשי ד' (לרב אליעזר אשכנזי פ"ו) שכולם עונים על שאלה זו, אמנם בדרכים שונות, ואני מקווה שבידך הכח להבינם, ואם אינך מבינם פנה בבקשה לת"ח שבקיא בפרשנות המקרא ויסבירם לך. אל לנו להכנס לתאוריות מדעיות שלא באו ממסורות חז"ל אמיתיות. תורת ד' תמימה משיבת נפש – רק כשהיא תמימה היא משיבת נפש.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי