עשה לך רב שו"ת עם רבני קהילות בדרום-ה'

השאלה:

מהו המקום להשתתפות הרב באירועים של תושבים? – קידושים, אזכרות וכדו'.

התשובה

בהנחיית הרב עזריאל אריאל\ מהו"ת | אלול-תשרי תש"ע

חשוב מאד לומר דבר תורה בקידוש או בשמחות אחרות. אבל חשוב לקצר.

 קידוש בעמידה – זוהי בעיה הלכתית. קידוש צריך להיות "במקום סעודה", ועמידה היא לא ב"מקום". "מקום" הוא מקום שיושבים בו. אך לפעמים אין בררה כי אין מקום לכולם. במצה כזה קשה יותר לדבר כי הציבור  לא מרוכז. אם לרב יש קול חזק שיגיד  דבר תור קצרצר. עדיף לא לדבר מאשר לדבר כשאין מקשיבים.

טוב שהרב יתערב גם בסגנון הקידושים, שלא יהיה לחץ חברתי להוצאות גבוהות. לקבוע שכל המוצרים יהיו קנויים, בשל בעיות כשרות. לקבוע תפריט אחיד פחות או יותר ולא יקר.

באזכרות, העיקר הוא הברכות, ולא האכילה. לא צריך סעודה, והיא לא צריכה להיות עשירה. צריך לקבוע תקנות בנושא. כמובן, זה תלוי בכל רב, עד כמה הצבור נשמע לו.

אזכרות, זהו זמן בו הציבור פתוח לשמוע את הרב. מגיעים אז אנשים שבדרך כלל לא באים.

בבית האבל, עדיף ללמד משניות ממסכת אבות וכדו' על מסכת מקוואות. דרך זה אפשר להגיע לנושאים שחשוב לרב להתייחס אליהם.