ערלה...

השאלה: לכבוד הרב שלום!
יש לי בגינה עצי פרי ששתלתי יותר מחודש לפני טו בשבט בשנה שעברה רציתי לדעת מתי יגמר להם הערלה ומתי הנטע רבעי.
שאלה שניה כאשר יגמר הזמן מה עלי להפריש כדי שאוכל לאכול מהם?
בתודה רבה מראש!
דניא-ל

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 8:30:42 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. עץ פרי שניטע בר"ח טבת תשס"ה, אפשר למדוד לו שנות ערלה עך ר"ח טבת תשס"ח, וכל שיחנוט לאחר מכן הרי זה נטע רבעי. ויש אומרים (וכך נהגו רבים) שרק פירות שחנטו אחר טו בשבט תשס"ח הם נטעט רבעי.
לשאלה ההלכתית הזאת אין כמעט נפק"מ שהרי אין כמעט עצים החונטים בין ר"ח טבת וטו בשבט.
עדיין צריך לבדוק כאשר נטעת את העץ האם היה חשוף שורש או בגוש, עליך לברר נקודה זאת. ואם היה בגוש כיצד היה הגוש שנשתל.
נטע רבעי ודאי אין צורך להפריש אלא רק לחלל את הפירות ולאחר אפשר לאכול, אבל אם זה לא ודאי צריך גם לחלל רבעי וגם להפריש תרו"מ, הכל ללא ברכה.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון ו