נטע רבעי

השאלה: שלום,
נטענו עץ לימונים לפני טו´ באב בשנה שעברה.
העץ היה אז בן 3. וכיום הוא בן 4.
שאלות:
א. איך בדיוק מבצעים חילול של נטע רבעי?
נא לתאר במפורט.

ב. צירוף המקרים הוא כאמור שהשנה היא גם שנת שמיטה ועל כן השאלה היא האם יש משמעות הלכתית לצירוף ההלכות הזה.
משהו כמו: מותר לאכול משום נטע רבעי ואסור משום שמיטה או משהו כזה.

בברכה
דרור

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 11:30:34 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. גם בשמיטה נוהג דין נטע רבעי, דהיינו יש בו חיוב נטע רבעי, וכמו כן יש בו חיוב אכילה בקדושת שביעית, ועל כן צריך לחלל ולאחר מכן לאכול בקדושה.
ב. אולם השאלה המרכזית היא מנין לך שהעץ הוא בן ארבע שנים? דהיינו העץ היה בן 3 שנים האם היה בעציץ נקוב, האם היה מחובר לאדמה או שעמד על משטח בטון, וכמן כן מה עבר עליו כל השלש שנים. אם השתיל אמנם היה בו נקב בתחתית השקית וכמו כן עמד כל השלש שנים על הקרקע או כנגדו, אפשר להחשיב את העץ בן 3 שנים, וכעת הוא בשנה הרביעית. ועל כן הפירות משעכשיו הם גם בקדושת שביעית וגם חייבים בחלות נט"ר.
ג. פעולת החילול היא שלאחר כל קטיף אתה לוקח מטבע (10 אגו´), ואומר שהפירות שנקטפו מחוללים על פרוטה וחומש שבמטבע זו. אם העץ הוא ודאי נטע רבעי יש גם לברך לפני החלול יש לברך "ברוך אתה ד´ אמ"ה אקב"ו על פדיון רבעי". ואומר הפירות הללו בתוספת רבע מערכן מחללים על פרוטה ורבע במטבע שיחדתי. ולאחר מכן אפשר לאכול את הפירות.