מעשר ומס הכנסה

השאלה: שלום רב,
לפני מספר שבועות עלתה בשולחן שבת אצל ההורים שלי (קיבוצניקים לשעבר) השאלה מדוע חקלאיים צריכים להפריש מעשר וגם לשלם מס הכנסה. ברור לי שמטרות כל אחד מהם שונות, אך בכל זאת יוצא שחקלאיים "נותנים" יותר מהתוצר הסופי שלהם.
אשמח להבין סוגיה זו טוב יותר.
תודה ויום טוב,
רחל

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 8:00:57 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

התרומות ומעשרות אותם צונו בורא עולם כל אחד יש לו מטרה וכוונה אחרת, חלקם נתנים לכהונים וחלקם ניתנים ללויים, ויש חלק שניתן לעניים. חובת הנתינה היא דווקא למגזרים מסוימים, דהיינו אינני יכול לתת את התרומות ללוי ולא את המעשר לכהנים, אלא כל אחד צריך לקבל את מתנותיו. (אין כאן המקום לפרט מדוע התורה צותה כל דבר). ההפרשות אינן קנס לבעל הפירות אלא יש להן מטרה חיובית של נתינה. בכספי המדינה אין צריכים מוגדרים ומדויקים ועל כן אין להחשיב את הנתינה למס הכנסה כנתינה לעניים, שהרי למדינה וזרועותיה יש מטרות שלה. ומשום כך אנו צריכים להפריש ולתת לכל אחד את מתנותיו.