זמנים בהלכה

השאלה: 1. נשאר לי קצת שמן בבקבוק שמן שהשתמשתי בו בחנוכה, יש איזה משהו מיוחד שאני צריך לעשות עם השמן?

2. כל יום אני מקבל אימייל עם זמני היום מאתר של הישיבה בבית אל, בכל מקרה, אני לא מבין את כל הדברים שכתובים שם, אני ישמח עם תסביר לי את המושגים הבאים ומתי משתמשים בהם:

עלות השחר, זמן טלית ותפילין, הנץ החמה, סוף זמן קריאת שמע למג"א, סוף זמן קריאת שמע לגר"א, סוף זמן תפילה למג"א, סוף זמן תפילה לגר"א, חצות היום והלילה, מנחה גדולה, מנחה קטנה, פלג המנחה.

תודה מראש ושבוע טוב.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/6/2013 2:23:32 PM
שלום וברכה

א. אין קדושה בשמן שנותר בבקבוק וניתן לעשות עימו מה שרוצים.
ב. ההתייחסות שלי תהיה רק לשימושים המתרחשים לעתים בחיי יום יום רגילים, ולא להיקף המלא של משמעות הזמן:
• עלות השחר: בעיקר בצומות תחילת הצום. ברם, זהו הזמן שרוב המצוות הנוהגות ביום - מתחילות בו, זולת חלק מהעניינים הקשורים בתפילה.
• זמן טלית ותפילין - לא ניתן להניח קודם לכן או לברך על צידית קודם לכן.
• הנץ - הזמן הראוי מלכתחילה להתחיל בו תפילת שמונה עשרה של שחרית.
• סוף זמן קריאת שמע לגר"א - הזמן האחרון לכתחילה לקריאת שמע לפי הגר"א.
• כנ"ל - לפי המגן אברהם.
• סוף תפילה: כנ"ל לגבי תפילת שחרית לפי כל אחת מהשיטות.
• חצות היום - לא רלוונטי בדרך כלל.
• מנחה גדולה - הזמן בו ניתן להתחיל להתפלל מנחה.
• מנחה קטנה - הזמן בו ניתן להתחיל להתפלל מנחה קטנה.
• פלג המנחה - בדיעבד ניתן מכאן להדליק נרות שבת.

כל טוב