זהירות בפירורי הלחם

השאלה:

האם יש מקור הלכתי לכך שצריך להיזהר שפרורי לחם לא יזרקו או יפלו על הריצפה. האם יש באמת בעיה עם לדרוך על פרורים.
מהו הקשר בין הפירורים לזה שאומרים שמי שלא מקפיד על כבודם זה גורם עניות? האם כל העניין הזה הוא לא חסידות ומנהג יפה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

במס' ברכות (נב ע"ב) נאמר שמותר לאבד ביד פירורים שיש בהם פחות מכזית. ותוס' במקום מעירים שאעפ"כ הדבר גורם לעניות (עפ"י חולין קה ע"ב). אולם במס' שבת (קמג ע"א) נאמר שגם פירורים פחות מכזית אסור לאבד בידים. וכך נאמר בהקדמת הזוהר: "תלתא אינון גרמין בישא לגרמייהו… מאן דזרק נהמא או פרורין דאית בהו כזית". (תרגום: שלושה גורמים רעה לעצמם: מי שזורק לחם או פירורים שיש בהם כזית). והרמב"ם (הל' ברכות פ"ז הי"א) פסק שמותר לאבד בידים פירורים פחות מכזית. וכך פסק בשו"ע (או"ח סי' קפ ס"ד): "אע"פ שמותר לאבד פרורין שאין בהם כזית מכל מקום קשה (=גורם) לעניות". ובמשנה ברורה (ס"ק י) כתב שדוקא לדרוס עליהם אסור, אבל מותר להשליכם למים, ויש מחמירים אף בזה אם הפירורים מצטרפים לכזית.