התשובה
בס"ד
שלום וברכת ד´
א. כל אוכל מעובד צריך הכשר. יתכנו חמרים בעיתיים, יתכנו בישולים אסורים וכדו´.
ב. בעלי גפן אמנם יש גזרת ארם צובה שלא לאכול, מכיוון שבמקומם הייתה נגיעות גדולה של העלים. היום המציאות השתנתה ויש מקומות שאין בהם נגיעות בעלי הגפן, יש מקומות שיש. על כן בד"כ החברות שמקבלות כשרות מהודרת לוקחים את העלים ממקומות שאין בהם נגיעות, עושים רק בדיקה מדגמית ומאשרים לאכילה. כאשר השאלה היא על חברה ספציפית צריך להתקשר לנותן הכשרות האם בדק את העלים.
ג. באופן עקרוני כן, אבל זה לא מוחלט, צריך לדעת שלא כל ירק ללא חרקים הוא חסלט. "חסלט" זו חברה שידועה בבדיקות המיוחדות ובהדורי הכשרות שלה, ועל כן רבים קוראים למוצרים חסלט, אבל יש להזהר מחברות מטעות.
ד. חליטה בבית, כדאי להניח בתוך שקית כמו של תה. יש אפשרות לקנות רשתות של 100 מ"ש (צפיפות), ולהניח בתוכם את העלי ולשתות את החליטה. אם אמנם אין שום דבר בתה אפשר לשתות, אבל קשה מאד לראות זאת.
ה. בתבלינים מיובשים טריים בד"כ אין חרקים, אלא א"כ הושהה בארונות או מחסנים.
ו. באופן עקרוני אפשר לוותר, אבל אז זה מאד קשה בבדיקה, כיוון שהחרקים קטנים מאד ומסתתרים, אפילו לאחר שטיפה קשה למצוא ולהוריד אותם. בכל אופן זו שאלה של זמן.
ז. בכרובית וברוקולי לא עוזרת הסתכלות, צריך לדעת לבדוק אותם. החרקים מסתתרים בקצה העלה ומוסתרים היטב. גם בישול לא מועיל בהם, אלו שהתירו בעבר ובישל היינו במיעוט המצוי אבל כרובית וברוקולי זה כמעט ודאי נגוע, ועל כן אין מועיל כאן בישול, ובייחוד שמציאותית יודעים שהבישול לא מפרק את החרק.
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ