התשובה
בס"ד
שלום וברכת ד'
אם אתה יודע לבדוק כרובית היטב, א"כ אתה יכול לאכול לאחר בדיקה ואינך צריך כלל לריסוק מכיוון שבדקת היטב. אם אינך יודע היכן נמצאים החרקים בכרובית א"כ הבדיקה שלך לא מועילה, והרי זה כסומא שבודק, ומדוע שיתירו?! אלא א"כ הצלחת לבדוק ולגרום למצב שיהיה רק מיעוט המצוי של חרקים, ולאחר מכן בשלו את הכרובית, ואז אפשר לומר את דינו של הרשב"א שעבר ובישל בדבר שאין בו רוב נגיעות אפשר להקל. אמנם התרו של הרשב"א לא מועיל כל כך במקרה הנידון מכיוון שהרשב"א דן על דבר שיש בו מיעוט המצוי ואילו הדיון בכרובית הוא ברוב נגוע והמיעוט נגרם על ידי בני אדם וזה לא פשוט הלכתית. אבל במקרה שכבר נעשה אפשר להקל בדוחק, אבל לא לכתחילה לעשות כן. הריסוק לאח"כ לא מועיל כ"כ מכיוון שאין זה כטחינה שבו מתפוררים החרקים הריסוק הוא מעיכה בלבד שאיננה מפרקת את החרקים. אמנם אם היה מצב שאוכלים ברוקולי טחון דק אולי היה אפשר להתיר כפי שמתירים להשתמש בקמח למרות שהוא נגוע אבל כיוון שנטחן הקלו.
חודש מבורך
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון