המשך לבדיקת פירות יבשים

השאלה:

שלום,

א. איני בקיא גדול בתולעים, אבל הרב ויא כותב שבתמרים טריים אין חשש לתולעים, ובתמרים יבשים יש חשש נגיעות. מה שזה אומר שהם מגיעות בייבוש (או שיש הטלת ביצים במחובר אבל אין שריצה, והיינו הך). אגב, גם כשאני מחפש תולעים בתמרים ויבשים כמעט ואיני מוצא וזה ממש מיעוט שאינו מצוי, אבל זה עניין אחר.
ב. לגבי בל תשקצו. כמובן שהשאלה היא לגבי מי שלא נגעל מזה, ובאופן פשוט זה הולך לפי דעתו של האדם. מה עוד שיש לזכור שזהו איסור מדרבנן.
ג. ישנם חרקים שלא עוברים מירק לירק. לדוג’ זבוב המנהרות מטיל את ביציו בתוך הגבעול ואינו עובר מירק לירק. כמו כן בכרוב יש חרקים הגדלים בתוך הכרוב לפני שהוא נסגר ואז נשארים שם ולא עוברים מאחד לשני. אני שמעתי בשם הרב אויערבך שאוסר גם במצע מנותק אך לא ראיתי את דבריו וראיותיו, על כן שאלתי. אולם שמעתי יש גם פוסקים שמתירים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. אחוזי הנגיעות בתמרים יבשים בחמש השנים האחרונות הוא כ 5% נגיעות. השנה הייתה נגיעות נמוכה יותר 3%. החרקים רובם גדלים עם הפרי וחלקם בייבוש. עיין בספר של הרב וויא עמ' 564 תאור הנגיעות סעיף 1,2. מזכיר בפרוש שהחרקים גדלים בתמר עצמו על העץ במחובר וחלק בתלוש (ב"ה הידע שהיה ברשותי תואם את הידע שברשותו).
מה שקורה בתמר לח הוא שמוציאים את הנגועים ולכן לא מגיעים הנגועים בד"כ לצרכן אבל במיובשים נשארים חלק וכן גדלים חרקי מחסן. ועל כן, תמרים מיובשים הגדלים במחובר אסורים. ולגבי הגדלים בתלוש, ספק אם עברו ממקום למקום.
ב. ואם זה מדרבנן האם אין לחוש?
ג. זבוב המנהרות עובר מירק לירק, אפילו אם חלק לא עוברים בודאי יש חרקים שעוברים (תריפיסם, אקריות, כנימות ועו'). ועל כן לא ידעתי מדוע להקל.

חודש טוב ומבורך
בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון

toraland whatsapp