אומן שעשה חלק שלא נצרך מאומנותו

השאלה:

לרב בי"ס היה ספר תורה פסול בבית ספר הוא סיכם עם המנהל על סכום כסף מסויים שהם מוכנים לתיקון הספר. הסופר קבע שתיקון הספר יעלה 6000 שקל. לאחר שהתחיל בתיקון העלה את הסכום ל8000 שקל, עדיין בית הספר הסכים לאחר עבודה בתיקון הסופר טוען שהתיקון יעלה יותר מ-20000 שקל.

בית הספר טוען שבמחיר כזה לא משתלם לו לתקן את הספר ועל כן הוא תובע מהסופר להחזיר לו את הספר. הסופר טוען שמגיע לו תשלום כ-2000 שקל על מה שכבר עבד. ביה"ס טוען לא מגיע לך כלום כיון שלא הועלת לי כלום במה שעבדת. עם מי הדין?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כיון שסיכמו על סכום מסויים והאומן אינו מוכן לעמוד בכך נראה שהפסיד את שכרו כיון שספר תורה שרק חלק מטעויותיו תוקנו עדיין הוא פסול ולא מועיל במאומה ואף ביה"ס לא היה ניגש לתיקון אם היה יודע שזאת עלות התיקון. ורק מצד לפנים משורת הדין כמסופר בב"מ פג ע"א מצוה לשלם לסופר את טרחתו.

ולגבי בית ספר שהממון אינו של המשלמים אלא של המדינה/אגודה המפעילה את בית הספר איני בטוח שחייבים אף בלפנים משוה"ד.