צרכנות ומסחר הוגן

השאלה:

האם קיימת חובה הלכתית לתת למלצר או נותן שרות אחר תשר ('טיפ')? נוהג זה רווח מאוד בציבור, ויש שאינם רואים בעין יפה אדם שאינו משאיר תשר.

התשובה

הרב שלמה אישון | חשוון תשע"ג

אם המלצר או נותן השירות אינם מקבלים שכר מהמעסיק, ושכרם בנוי על התשרים בלבד – אף שהמעסיק נוהג בכך שלא כדין, מכל מקום קיימת חובה על מקבל השירות לתת למלצר תשר. אם המלצר או נותן השירות מקבלים שכר מהמעסיק – אזי החובה לשלם תשר תלויה במנהג המדינה. במקום שבו קיים מנהג ברור לתת תשרים, ובסוג שירות שמקובל לתת עבורו (כגון במסעדות), הרי שקיימת הנחה שהשירות ניתן על דעת קבלת תשר ולכן קיימת חובה לתיתו. לעומת זאת, במקום שבו אין מנהג ברור לתת, ובסוג שירות שעבורו אין נותנים – אין חובה לתת, אם כי ראוי לעשות כן כאשר מדובר בנוהג שרווח בציבור. בעניין הנוגע גם לשאלתך עסקנו בספר כתר ו, סי' נג.