הלוואות חוץ בנקאיות

השאלה:

לאחרונה הושק אתר חדש ושמו 'בלנדר', להלוואות חברתיות. אני מעוניין לדעת האם מותר לקחת ולתת הלוואות דרך חברה זו, שהיא חברה חוץ בנקאית? התקשרתי לחברה כדי לברר אם יש להם 'היתר עסקא', והם לא ידעו על מה אני מדבר.

התשובה

הרב שלמה אישון | שבט תשע"ה

אתר 'בלנדר' הוא בעצם מתווך בין מלווים ללווים, שהם כולם אנשים פרטיים. היות שמדובר באנשים פרטיים ולא בבנקים או בתאגידים אחרים, איסור הריבית הוא חמור הרבה יותר. המלווה שם בלא 'היתר עסקא' עלול לעבור על כמה איסורי תורה, וכן הלווה. ועל כן יש להיזהר מאוד שלא ללוות ולהלוות דרך האתר כל עוד אין לו 'היתר עסקא'. יש להדגיש ש'היתר העסקא' שם צריך לכלול את כל המלווים, ולא את אתר 'בלנדר' בלבד, שכאמור הוא אינו המלווה אלא רק המתווך.