קניית שמות של לקוחות שיתכן שנרשמו במאגרי החברה בשבת

השאלה: אני רוצה לרכוש לידים מחברה שאולי היא מפרסמת בשבת האם מותר?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט"ז טבת תשפ"ה 15:04

ב"ה


שלום וברכה

בתשובה לשאלתך תחילה אכתוב בקצרה, שבפשטות מעיקר הדין יש מקום גדול להקל בדבר. אך ברור שיש בכך 'טעם לפגם' שאדם בסופו של דבר משתמש במידע שהגיע תוך כדי חילול שבת. לכן אם הדבר אפשרי ראוי לקנות שמות של אנשים שנרשמו ביום חול.

ואבאר את הדברים:

'רכישת ליד', פירושה קנייה שמות של לקוחות, הנעשית באופן הבא: קיימים אנשים או חברות המקימים אתר אינטרנט, ובאמצעותו הם 'משדכים' בין לקוחות לבעלי מקצוע. באופן כזה, החברה מפרסמת שכל מי שרוצה שירות מקצועי וכדו' (בתחומים שונים: גינון, בנייה, חשמלאות וכדו') יירשם במאגרי החברה. וכאשר נרשמים לקוחות באתר זה, והם מגלים התעניינות ברמה כזו או אחרת באותו תחום שהחברה פרסמה, החברה 'מוכרת' את שמותיהם לבעלי מקצוע באותו תחום, ומכאן והלאה הלקוח ממשיך את הקשר עם בעל המקצוע.

ועתה נחלק את התשובה לשני מקרים אפשריים:

אפשרות ראשונה, כאשר רק הפרסום של החברה מתפרסם בשבת ואנשים רואים אותו בשבת - אך הלקוחות פנו אליהם ביום חול. במקרה כזה אף אם קנית את שמו של הלקוח מהחברה – לכאורה אינך נהנה ישירות ממעשה שבת – כי הוא נרשם ביום חול. מה עוד שגם הלקוח עצמו הפרסום ממשיך גם ביום חול. וכיוון שכך, הרי לפי מה שכתבו כמה מפוסקי דורנו, שאף שישראל המבשל בשבת מותר לאחרים ליהנות ממעשיו במוצאי שבת מיד, אך אם מדובר באדם שרגיל לחלל שבת - מותר ליהנות ממעשיו במוצאי שבת רק לאחר שיעבור הזמן של 'בכדי שיעשו', כמו בהנאה ממעשה שבת של נוכרי ולהבדיל 'מעשה שבת' של חש"ו (ביאור הלכה סי' שכה ד"ה אינו יהודי עפ"י המגן אברהם שם; ובביאור הדברים ראה בפמ"ג סי' שכה, אשל אברהם ס"ק כב). לפיכך אם הלקוח נרשם ביום חול ואתה מקבל את שמו, אין כאן הנאה ממעשה שבת כי היה כאן בכדי שיעשו - כי היה לו מספיק זמן לראות את הפרסום גם במוצאי שבת ולהירשם.

לכן אף שעדיף תמיד לשתף פעולה דווקא עם אתרים שסגורים בשבת- אך במקרה זה שהלקוח נרשם ביום חול יותר פשוט להשתמש במידע הזה. 

אך קיימת אפשרות שנייה – והיא שאם האתר של החברה פתוח גם בשבת, ולקוח מסוים נכנס לאתר וחיפש דרך משל, גנן בתחום לו הוא זקוק, ולאחר מספר ימים החברה 'מכרה' לגנן את שמו של הלקוח. הרי שאם הגנן יצר קשר עם אותו לקוח לכאורה הוא 'נהנה' ממעשה שבת.

במקרה זה ישנן כמה צדדים לדון:

  • כאשר אתה קונה 'ליד' אתה מקבל שם של לקוח שלא ברור שהוא אכן נרשם בשבת, ויש כאן הסתברות מסויימת של מעט יותר מ14% שהוא נרשם בשבת, וכיוון שאינך יודע מותר לך ליהנות מכך. בדומה לקניית חלב מתנובה שאינו 'מהדרין' שיתכן שנחלב בשבת. אמנם ניתן לברר דרך החברה אלו לקוחות לא נרשמו בשבת – אך אין הכרח שמוטל עליך לעשות כן.
  • אך יש צד לדון להקל בנידון זה לאור מה שכתבו הפוסקים שאין איסור 'מעשה שבת' כאשר האדם לא נהנה מגוף האיסור כמו בישול, אלא רק ממעשה של איסור כגון שהביאו עבורו מים בשבת וכדו' – ואף כאן אולי בעל המקצוע לא נהנה מגוף האיסור של הלקוח שנרשם בשבת (עי' חיי אדם ח"ב כלל ט סעי' יא; הוב"ד בביאור הלכה סי' שיח ד"ה אחת, הגרש"ז אויערבך זצ"ל בשו"ת מנחת שלמה ח"ב סי' טז אות א; ועוד פוסקים). אך אין הכרח גמור להקל על סמך זאת במקרה שלנו. כאשר לקוח נרשם בשבת – ולאחר מכן 'מוכרים' את שמו לבעל המקצוע – הרי הרישום זה גוף האיסור.
  • כמו כן יש לדון במקרה שלנו עפ"י מה שכתבו כמה מן האחרונים שאם ישראל רגיל לחלל שבת ('מומר' לשבתות) צריך להמתין 'בכדי שיעשו' (ביאור הלכה סי' שכה ד"ה אינו יהודי עפ"י המגן אברהם שם; ובביאור הדברים ראה בפמ"ג סי' שכה, אשל אברהם ס"ק כב), ולפי זה ניתן להמתין זמן כזה שהלקוח היה יוכל להירשם במאגר של החברה במוצאי שבת. אך יש מקום לומר שלא שייך כאן הטעם 'בכדי שיעשו' – כי הלקוח שרשום בשבת, לא היה נרשם פעם נוספת ביום חול – ואם כן בכל רגע ורגע יש כאן 'הנאה' ממעשה שבת. אף שיש מקום לומר שכיוון שלעתים אדם אכן נרשם פעם נוספת כאשר לא עונים לו, ולכן יש כאן 'בכדי שיעשו'.
  • בנוסף לכל האמור קיימת דעה בפוסקים שבאיסור דרבנן – אפילו במזיד מותר לכולם במוצאי שבת. כפי שכתב החיי אדם ח"ב כלל ט סעי' יא. ואף שדעת המשנ"ב לפסוק כמותו רק בשוגג לבו ביום, אך המשנ"ב עצמו בסי' שיח ס"ק ב; כתב שכאשר יש דבר הנתון במחלוקת פוסקים – אפשר להקל במעשה שבת הואיל ואיסורו דרבנן.

למעשה: מעיקר הדין יש מקום גדול להקל בדבר. אך יש בכך 'זילותא' של שבת. לכן שאם הדבר אפשרי ראוי לקנות שמות של אנשים שנרשמו ביום חול.


בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב

toraland whatsapp