התשובה
- ב"ה
- 1. ליבון חמור בפועל הוא עד שהכלי שמלבנים אותו נהיה אדום - כי במצב כזה אם יכו עליו יהיו ניצוצות ניתזים ממנו.
- 2. הכשרת מנגל גז - יש להבחין הכשרת כלל המכשיר הקרוי 'מנגל גז' לבין הכשרת הרשתות של 'מנגל גז'.
- את המכשיר עצמו (למעט הרשתות) ניתן להכשיר באופן הבא: מנקים היטב את המכשיר ומפעילים אותו בחום המקסימלי כשהוא סגור כרבע שעה.
- לעומת זאת הכשרת הרשתות אינה ישימה - כי הדבר דורש ליבון חמור עד שהרשתות תיעשנה אדומות כיוון שהן באות במגע עם חמץ בשאר השנה. ופעולה זו אינה ישימה ברשתות של מנגל גז - כי ניתן לעשות זאת רק באמצעות אש ישירה של ה'ברנר' ואם יעשו זאת כפי הנראה הם יתקלקלו, ואם הם לא יתקלקלו כנראה שלא עשו להם ליבון כראוי.
- לכן הפיתרון הוא: או להשיג רשתות לפסח תקניות ומותאמות למנגל גז. או להכשיר את המכשיר כפי שנכתב לעיל . לאחר מכן ניתן להניח רשתות חדשות ופשוטות קטנות של מנגל רגיל במקום הרשת המקורית של המנגל ועליהן לצלות את הבשר.
- 3. לשאלתך האם יש הגדרה לליבון חמור במעליות צליוס - קיימת מחלוקת בין האחרונים יש אומרים:
- ביסודי ישורון עמ' קנז כתב בשם הגר"מ פיינשטיין זצ"ל שיש צורך ב-482 מעלות, אך לעומת זאת הרב צבי כהן זצ"ל כתב בספר הגעלת כלים בשמו אחרת שדי ב-370 מעלות. ואילו בשו"ת דבר חברון כותב הרה"ג דב ליאור שליט"א שדי בטמפ' של 300 מעלות.
- לעצם הנושא של הכשרת תנור לפסח - נחלקו האחרונים בדבר - כיוון שהשאלה היא לא רק הטמפ' אלא גם הכשרת הזכוכית והאם ניתן לנקות את כולו.
בברכת התורה והארץ
אהוד אחיטוב