נתינת רכב לחילוני

השאלה: בת זוגתי , )לא נשואים( לא שומרת שבת, האם מותר לי לתת לה את הרכב שלי במידה והיא צריכה לנסוע? יש לציין שהרכב על שמי , בנוסף האם ניתן לעשות קניין הגבהה על הרכב בערב שבת וכך העוון לא יחול עלי. כמו שעושים עם מכירת חמץ?

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ב ניסן תשפ"ד 13:17

ב"ה

שלום וברכה

אינני נכנס לעצם מערכת היחסים בין בני זוג שהאחד שומר תורה ומצוות, והשני לא, על כל המורכבות הכוללת בכך מבחינת בניית הבית, אלא על השאלה הקונקרטית שלכם.

ככלל, הקריטריון הקובע בסוגיות אלו הוא האם מדובר באיסור מסייע לדבר עבירה- דהיינו שאתה גורם למישהו אחר לעשות עבירה, או אתה הוא זה שמאפשר לו לעשות אותה, ובלעדיך לא היתה לו כל אפשרות לעשותה. יש לבחון האם זו אכן הסיטואציה אצלכם, אם ללא הרכב שלך היא לא תיסע כלל בשבת, הרי שיש כאן איסור מסייע ואין לאפשר לה, אך אם היא תיסע בלאו הכי באופן זה או אחר הרי שיש כאן פחות מורכבות של מסייע.

אין משמעות למכירה זמנית של הרכב, שהרי בסופו של דבר גם אתה תסכים שמכונית זו נשארת שלך.

בברכה

דוד אייגנר