מעשר ב-ש''ל וצדקה

השאלה: שלום,
יש לי 2 שאלות..

1) האם אני צריכה לעשר גם מהכסף שאני מקבלת בשירות לאומי? ואם כן, כמה?

2) לחברה מהדירה (נקרא לה א´) בשירות יש קופת צדקה (קופה שעשויה מצנצנת זכוכית והכסף לא הוגדר למטרה כלשהי אלה בכלליות לצדקה) בקופה רק היא שמה כסף ואמרה שגם אני יכולה לשים צדקה בקופה (אבל לא שמתי), יום אחד כשדפקו על הדלת של הדירה חברה אחרת (נקרא לה ב´) פתחה את הדלת וביקשו תרומה להכנסת חתן וכלה, לא היה למישהי בדירה מזומן במטבעות ואז נזכרתי שיש את הקופת צדקה של א´, אז אמרתי ל-ב´ שתקח כסף מהקופת צדקה של א´ והיא לקחה והביאה למי שהתרים בדלת.
כש-א´ חזרה לדירה היא אמרה שהיינו צריכות לשאול אותה אם היא מסכימה בכלל כי זה הכסף שלה, והיא לא הייתה מסכימה כי אי אפשר לדעת אם מי שעמד בדלת אמין או לא, וגם כיוון שזה הכסף שהיא שמה בצדקה היא זאת שצריכה לתת אותו כדי שהמצווה תחשב שלה.
השאלה שלי היא: האם צריך להחזיר ל-א´ את הכסף? ואם כן, אז אני שאמרתי להשתמש בזה או ב´ שלקחה בפועל?
ואם מי שתחזיר יכולה לכוון שמצוות הצדקה שהיא הביאה תהיה עליה?
וכמה כסף בערך צריך להחזיר? כי בקופה זה היה מטבעות של אגורות ושקלים ואנחנו לא יודעות במדויק כמה היה..

תודה רבה ושבת שלום :)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/19/2013 1:45:58 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. אם יש לך משכורות חודשית עליך לתת מעשר כספים, אלא א"כ זה סכום שלא מספיק לצרכי אדם.
ב. השאלה היא קשה, ונראה שיש בה מחלוקות ראשונים ואחרונים. להלכה מכיוון שכספי הצדקה כבר חולקו לעניים, אין חובה לשלם לא´ את כספי הצדקה, מכיוון שהיה לא´ רק טובת הנאה (למי לתת את הצדקה) ולא את עצם מעות הצדקה שהם שייכים לעניים, ומכיוון שחולקו המעות לעניים אין כאן אלא חוב של טובת הנאה. לפי עיקר האחרונים טובת הנאה אין חובה להחזיר אפילו כדי לצאת ידי שמים ויש אומרים שלפחות חייבים לתת לא´ איזה סכום כדי לצאת ידי שמים.
להלכה: אין חובה על ב´ לשלם לא´, אבל אם תרצה יכולה לפייסה בסכום זעיר מאד (שיפצה את א´ על הזכות שהיה לה לתת את כספי הצדקה למי שהיא תרצה).

חג כשר ושמח
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון
toraland whatsapp