נישואין פקטיביים

השאלה: שלום רב
הובא לידיעתי כי גרה בשכנות לי אשה גויה הנשואה פקטיבית ליהודי עלמנת לקבל אזרחות ישראלית.
האשה אינה גרה עם "הבעל" אלא נמצאת ביחסים עם בן זוגה (גוי גם הוא).
לאשה בת צעירה שנשאה לבחור יהודי באוקראינה והם חיים יחד .
בעלי ואנוכי בתהליך התחזקות בדת ואנחנו מתלבטים לגבי עניין זה.
האם עלינו לדווח על מקרה זה כחובה מוסרית לעם היהודי או האים לעצום עניים ולא להתערב .
תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/29/2013 12:19:34 AM

בס"ד

שלום וברכת ד´

הכאב של שמירת עם ישראל ניכר מתוך השאלה.
באופן עקרוני יש לחלק בין מצוות תוכחה ומצווה למנוע נזק מעם ישראל. מצוות תוכחה זו מצווה כללית ששייכת בכל המצוות, ולכן יש חיוב מחאה לנוסע בשבת או מקלל או מספר לשון הרע, על כל עבירה יש למחות. בימינו מצווה זו כמעט ולא קיימת בגלל דברי הגמ´ שבימינו עד שיוכיחנו בדבר קטן יגיד לו המוכח חטאיך גדולים מחטאי. ואין תוכחה מועלת אלא א"כ ידוע שישמע בקול המוכיח. למרות זאת עדיין חובה עלינו לשמור על כרם בית ישראל, ולמנוע כניסת פסולי יוחסין בעם ישראל. על כן חובת ההודעה היא רק כאשר יש חשש לפגיעה בעם ישראל, כמו כן כדי להודיע יש להיות בטוח שאמנם יש כאן פגיעה בכלל ישראל. לאור זאת יש לבדוק את השאלה שהתעוררה. לגבי האשה ו"בעלה", כאן אין פגיעה בעם ישראל, כיוון שאין להם ילדים ולא בעיות של ממזרים, אלא יש כאן שאלה חמורה של צניעות וזנות, אבל זה שייך לדיני תוכחה ולא לשמירת עם ישראל. גם לגבי הבת שהיא גויה (הלכתית) אין כל בעיה מכיוון שהילדים שלה יהיו גויים ג"כ ודבר זה לא יעלם כשיבואו להנשא. על כן גם בנושא זה אין חשש לנזק בעם ישראל.
העולה שאין במקרה זה חובת דיווח אלא לפעול על מנת שילכו בדרך הישר והטוב.