מוך דחוק

השאלה: חזרתי בתשובה לאחר החתונה ולכן לא למדתי מעולם הלכות טהרה
אני לומדת מתוך ספרים ולא כ"כ יודעת אילו מההלכות הם החמרה ואילו הם חובה
רציתי לשאול לגבי המוך דחוק האם זה חובה כי עד עכשיו עשיתי רק הפסק טהרה אז זה אומר שעד עכשיו חיינו בחטא? (אני מעדות המזרח האם יש הבדל בין העדות?)
בנוסף רציתי לשאול לגבי הזמנים אם בדיקת טהרה אפשר לעשות בשעה כמו שנכנסה שבת (אם שבת נכנסה ב17:00 אז לעשות ב17:00) ומוך דחוק באיזה שעה לעשות ומתי להוציא? אשמח לדעת מתי הכי מוקדם לעשות ומתי הכי מאוחר ומה עדיף מלכתכילה ומה בדיעבד
תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/4/2013 11:44:37 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. יישר כח על השאלות.
ב. עיקר החובה במוך דחוק זה במקרה ואשה ראתה דם ורוצה להתחיל לספור בין השמשות, אבל אשה שכבר נגמר לה הדם ומתחילה שבעה נקיים צריכה מוך דחוק לכתחילה אבל אין בזה עיכוב.
ג. לגבי הבדיקה זמן הדלקת נרות הוא זמן מצויין לעשות את הבדיקה. אולם לעניין מוך דחוק אפשר לאחר מעט כ15-20 דקות אחר הדלקת נרות (בירושלים 30-35 אחר הדלקת נרות)עד אחרי בין השמשות, שזה כחמש דקות לפני שקיעת החמה. מוציאים את המוך לאחר צאת הכוכבים, שזה בערך כעשרים וחמש דקות מזמן הכנסת המוך, בערים רגילות כ 45 דקות אחר זמן הדלקת נרות, ואילו בירושלים כ 65 אחר הדלקת נרות.