טיולים בחו''ל

השאלה: שלום לרב
בקרוב אני מסיים לימודים כמדריך טיולים בחו"ל.
המקצוע כרוך במקרים רבים בהדרכה בנושא דתות אחרות וביקור בבתי תפילה וכנסיות ולחלקם אף צריך להיכנס ולפרט בנושאי היסטוריה אמנות אדריכלות ואמונתם של הגויים.
ברצוני לדעת מה ההלכה בנושא, ממה עליי להתרחק והיכן ניתן להקל.
כמובן שלכתחילה אשתדל להדריך קבוצות של שומרי מסורת אך עליי להיות מוכן גם למקרים כאלה מחובתי כמדריך.
בעוד שבועיים עליי לעבור סטאג´ באיטליה הכולל כניסה אל הוותיקן ואל קתדרלות אחרות ברחבי איטליה. המרצה יבין אם אבקש לא להיכנס לאתרים הללו אך באמת שאני מעוניין לבקר בהם ורק משום חשיבותם ההיסטורית ונכסי האומנות שבהם.
אין צורך לציין שאין כל חשש שביקור באתרים אלו זה ישפיע לרעה על אמונתי ואולי להיפך רק יחזק אותה, עצם הביקור עצמו לא יחדש לי דבר אלא רק ימחיש את מה שכבר חקרתי בעבר.
אבקש לא לפרסם את התוכן באתר
תודה, גיל

התשובה

יהודה הלוי עמיחי | 2/2/2013 9:12:04 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

איסור הכניסה לבתי ע"ז איננו שמא תחלש אמונתו אלא זהו איסור עצמי של התורה לא לפנות אל האלילים ולא להנות מהם. האיסור הוא בהנאת ראייה וכפי שכתב השו"ע (יו"ד סי´ קמב סעי´ טו) "אסור לשמוע כלי שיר של אלילים או להסתכל בנוי אלילים כיון שנהנה בראייתו". והברכ"י כתב על כך "ומכאן איסור מפורש לנכנסים לבתי עבודת כוכבים לראות בנויים". על כן אין היתר להנות מעבודה זה ונוייה. כמו כן אסור להנות מכל מה שמשמש את העבודה זרה, כדין אילן שעומד לפני עבודה זרה. אולם אם יש באותו המקום חדר או אזור שיש רק חפצי אומנות ללא קשר לעבודה זרה שלהם אפשר להנות, וכפי שכתב הש"ך (ס"ק לג) שצורות שנעשו לנוי ולא לעבודה זרה אפשר להסתכל בהם.
על כן אין להכנס למקומות שיש בהם עבודה זרה, אולם אם יש שם מקומות של חפצי אומנות בלבד אפשר להקל.