היזק ראייה

השאלה:

האם למוסד ציבורי מותר להתקין מצלמות אבטחה? אם כן למי מותר לצפות בהן? ומה עמדתה של היהדות, אם קיימת, בנוגע לזכות לפרטיות?
תוכל גם להסביר את המושג היזק ראייה?

בתודה מראש

התשובה

הרב יעקב אריאל |

היזק ראיה המקורי הוא איסור להסתכל בדברים הצנועים שאדם עושה. ולכך היתה משמשת החצר: כביסה, בישול רחיצה וכדו' היזק ראיה מחייב לבנות כותל בין שניהם אם אין הצדדים מוחלים על ההיזק.
בימינו כתבו הפוסקים שאין חיוב לבנות כותל מפני שהחצרות לא משמשות לדברים צנועים.
מצלמות אבטחה נועדו לתעד שטח ציבורי מכל מיני מעשים פליליים. שטחים פרטיים המשמשים את הציבור אדם רשאי לשים מצלמות אבטחה מאותה סיבה. לדוג' בעל בית מלון רשאי לשים מצלמות אבטחה כדי לראות את עובדיו ואת אורחיו אבל אין הוא רשאי לשים מצלמות בחדרים הפרטיים.