לימוד תורה אקדמאי

השאלה: שלום לכבוד הרב, אודה מאוד על קבלת עצה מהרב לגבי לימודי מקרא כלשהם באוניברסיטה חילונית, אני בחורה חרדית בת 35 לצערי עדיין לא נשואה ויש לי זמן פנוי ומאוד רוצה לנצל את הזמן הזה ללימודים וכמובן לימוד תורה והתעמקות בה, מאחר ולא מצאתי אפשרויות מתאימות במגזר פניתי לאוניברסיטה הפתוחה ומאוד מתלבטת אם אכן הדבר נכון ולא ח"ו עלול לשבש את הידיעות והדרך, חשוב לי לציין שאני בעלת אמונה וביטחון חזקים מאוד אך בכל זאת, לא הייתי רוצה לקבל מידע משובש ונוגד את דרך התורה.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י"ח תמוז תשפ"ד 9:52

ב"ה

שלום וברכה

ראשית, ישר כח על רצונך העז להתקדם וללמוד תורה.

המורכבות הגדולה בלימוד תורה באופן מדעי היא העובדה שכתפיסה עקרונית ישנו ניתוק בין התורה, ובין נותנה.

זה לא אומר חלילה שכל מי שמלמד במקומות כאלו מנותק מהקב"ה ח"ו, יש שם הרבה אנשים שהם יראי שמים, אך הרוח השלטת היא שאנחנו "בוחנים את הטקסט", או מה רצה המשורר/ הנביא לומר, בלי להתייחס לצד האלוקי והנבואתי של הדברים.

ולכן גם מי שיש לו אמונה ובטחון מאוד חזקים יכול בסופו של דבר להגיע וללמוד את הדברים מתוך ניתוק בין התורה ובין נותנה.

לכן המלצתי היא שלא ללמוד תורה במקומות שמוגדרים אקדמאיים.

אודה ולא אבוש שאיני מכיר את האפשרויות הקיימות בעולם החרדי, אך יש בציבור הדתי לאומי, המכונה "חרדל"י" הרבה מסגרות לנשים שלומדים מקרא ברמה מאוד גבוהה, גם תוך לימוד בסגנון אקדמי של ניתוח הכתוב ברמה הלשונית וכדומה, אך העיקר הוא שהדברים נעשים מתוך קשר עמוק לקב"ה.

ראי למשל מדרשת הרובע בקישור זה: מדרשת הרובע   מכללה לבנות בית וגן, ומסגרות נוספות.

בהצלחה רבה

דוד אייגנר